
Det första jag tänker på när jag läser seriealbumet "Climbing Out" (2002) av Brian Ralph är likheten med stallkamraten James Kochalkas album "Monkey Vs Robot" (2000). Båda tecknar de med pensel i en lite naiv cartoonstil sprungen ur sextiotalets barnserietidningar. Det är oerhört stämningsfullt. Rent av poetiskt. Det finns hos dem båda ambitionen att göra något seriöst av barndomens lek med plastfigurer.
Det Brian Ralph gör, kan lite styvmoderligt definieras som fantasyserier. Och precis som matiné-skräckfantasten Richard Sala, hämtar Ralph en hel del inspiration till sitt galleri av karaktärer från barndomens pojkrum. Det är framförallt grottmänniskor och talande apor som befolkar Ralphs historier. Här finns också den onde vetenskapsmannen, tidsmaskinen – och en skatt. Flera av elementen skulle kunna vara hämtade från HG Wells "Tidsmaskinen"(1895).
Rummet från barndomen är en skådeplats. En teater. En värld där puberteten och det motsatta könet inte på långa vägar gjort sin scendebut. Jag tänker på frågan som journalisten ställde till Jan Lööf: varför är det så ont om tjejer i dina historier. Jag svarar: tjejer?

Vi behöver varandra, vi behöver kollektivet, vi är en del av en grupp. Det är detta Ralph förmedlar till oss med "Climbing Out". I dagens samhälle är trycket på individen enormt. Du ska vara vacker, du ska vara intelligent, du ska vara social, du ska ha en karriär, du ska bära rätt kläder, äta rätt, motionera rätt och så vidare. Vem klarar av den pressen? Är det inte konstigt om man vill fly allt och sätta sig i ett hörn och bara vilja vara ett barn igen? Ralph gör det. Och han leker med sina grottmänniskor och talande apor. Han bearbetar och leker på ett barns vis om sin samtid. Och det är både givande och roligt att se på.

Brian Ralph
"Climbing Out"
ISBN: 0-9700858-5-0
http://www.bralph.com/
2 kommentarer:
James Kochalka, är det samme James Kochalka som gjort "it's my dink - it's my dink - it's a magic finger - pointing at all the pretty girls"...? I så fall har jag sett honom i Hultsfred. Han var kul.
Ja, det är samme man. Kochalka har många strängar på sin lyra som det brukar heta.
Det finns en lång artikel med Kochalka i nummer 1/01 av Bild & Bubbla ...
Skicka en kommentar