VARNING: Flera av inläggen på denna blogg innehåller fler än 140 tecken!

fredag 1 oktober 2010

Jag har lyssnat på all världens jävla myspace-sidor.

Jag lyckades med konststycket att torpedera mig själv halvt om halvt till döds med Absint och maginfluensa under bokmässan. Jag var i och för sig knappt där, eftersom bokmässan sammanföll med att det var bandy i Ale Arena under hela helgen; Kosa Cup. Men. I ett obevakat tillfälle rann spriten in och vettet ut. Det blev en »bokmess«, som numera också är ett vedertaget uttryck.

Känner mig fortfarande rätt svag i kroppen, orkar därför inte låta mina fingrar dansa över tangentbordet i ett försök att beskriva den odör en diaréskit kan ge ifrån sig. Kan bara säga det att jag inte kommer att sakna den. Odören alltså.

Istället bjuder jag på det bästa från Myspace. Jag har lyssnat igenom all världens sidor. Detta är det bästa där ute just nu. Håll tillgodo !

SKRAEKOEDLAN


http://www.myspace.com/skraeckoedlan

Ett band från Norrköping som fått en hel del spelningar på hemmaplan och även speltid på P3 är Skraekoedlan. De sjunger på svenska och spelar som stenade jänkare. Sångerna handlar om sience fiction, stora reptiler och odjur.

Det låter alltså stenat, mer Fu Manchu och High on Fire än Black Sabbath och Mastodon som man får förmoda är något av husgudar. Några direkta kopplingar till gamla November och deras nybakade killingar är inget som direkt tjuter i öronen, även om Skraekoedlan då sjunger på svenska. Skraekoedlan ser sig istället om på andra sidan Atlanten efter inspiration. Ljudet är riktigt fett, duktigt distat och i de tidigare inspelningarna finns en aningens punk i kroppen. Jag gillar det här. Riktigt jävla mycket.

Min favoritdänga:
»Odjuret från 20.000 famnar.«

ABRAKADABRA

http://www.myspace.com/abrakadabraswe

Ett växjöband som gjort lite liv om sig, men som lagt upp desto mera levande låtar i sin spelare är Abrakadabra. Till en början kallade de sig Cyberhawks och spelade riktigt progressiva rymdepos blandat med John Bauer-progg. Numera huserar de under namnet Abrakadabra och låter betydligt rockigare, ungefär som en November-killing, med goa keyboardslingor och gungande riff. Det påminner i vissa stunder om Deep Purple, Grovjobb och Kebnekaise.

Precis som Skraekoedlan sjunger (Elis som serverade världens godaste snöslask med hallonsmak under Muskelrock) Abrakadabra på svenska om odjur, fast i Abrakadabras fall verkar det vara de själva som är odjuren. Deras spelare innehåller tre riktiga pärlor.

Se, och framförallt hör, även Cyberhawks sida med spelare och jamsessionen »En rymdresa« på 12:20.
http://www.myspace.com/cyberhawkband

KATLA

http://www.myspace.com/katlaswe

Det här stockholmsbandet känner jag också igen från Muskelrock där de gav den raka 70-talsluggen ett ansikte. Katla spelar enkelt, tungt och släpande. Det doftar betydligt av Jimi Hendrix, Cream och svenska Asteroid. Gungande 70-talsrock med en hel del soul och lite hederliga folktoner. Jag tänker på det danska proggbandet The Savage Rose, och då deras två första skivor i synnerhet.

Lyssna på:
Don’t You see?

ETT ROP PÅ HJÄLP


http://www.myspace.com/ettroppahjalp

Det här göteborgsbandet har jag tipsat rätt kort om innan. Deras låt »Följ mitt liv« tog mig med storm. Det här är också en November-killing, men en ouppfostrad, uppkäftigt, sarkastiskt och loj liten ungjävel. Den 9:e oktober spelar de på Adas Bar för alla som vågar ta sig till Hisingen, Sveriges Compton.

Lyssna även på:
»Den europeiska löken«

5 kommentarer:

Mats Källblad sa...

Tack för musiktipsen. Coola namn. Måste lyssna.

Nickan sa...

Du är välkommen!

SKRAECKOEDLAN sa...

Tjena! tack för dom extremt fina orden! Vi spelar in fullängdare för fullt, skicker ett ex när den är klar! Mvh Robert - skraeckoedlan

Nickan sa...

Er fullängdare ser jag verkligen fram emot. Det vore jävligt kul om ni kunde få en spelning i Göteborg, vilket inte är det lättaste. Den här jävla stan har ju fan inga ställen att spela på.

Nickan sa...

Ser att det är Transubstans som signat er. Föga förvånande. Världens bästa skivbolag. Grattis grabbar!