VARNING: Flera av inläggen på denna blogg innehåller fler än 140 tecken!

tisdag 26 oktober 2010

Dark Castle »Spirited Migration«Höstkylan börjar bita om kinderna. Efter jobbet blir det mörkt strax efter det att man tagit av sig skorna i hallen. Då vill man ju inget hellre än att låta fötterna vila upp sig i raggsockarna. Mysa med en kopp rött te och en intellektuell hårdrocksplatta på stereon. Visst? Ni kan ju inte på fullt allvar mena att ni ny fortfarande lyssnar på Iron Maiden’s »Piece of Mind«? Inte vid denna årstid, och för vilken gång i ordningen då? Ja, jag vill då uppleva något som känns nytt och spännande. Jag ska ge er ett tips:

Dark Castle heter en jänkarduo från söderns Florida. Bandet uppstod i frustration då medlemmarna Rob Shaffer och Stevie Floyd för sex år sedan tröttnade på att spela gitarr i respektive dåvarande band. Istället bildade de Dark Castle inspirerade av framförallt bandet »Death«. Till en början använde de sig av trummaskin, men så småningom började Shaffer spela trummor.

Första skivan släppte de själva. Andra skivan »Spirited Migration« kom på skivbolaget At A Loss Recordings. Därefter har de turnerat i femtio (!) av USA’s alla stater och även hunnit med en Europaturné.

»Spirited Migration« låter väldigt amerikanskt. Här finns tydliga spår av framförallt Neurosis och YOB. Men även nyare akter som Mastodon och söderkompisarna Baroness och säkert har de lyssnat en hel del på Sonic Youth. Till detta kommer klassik musik, folktoner och spanska gitarrer. Allt ganska dystert och tungt. Mycket stämningsfullt. Många sätter stämpeln »doom« på Dark Castle, och det är inte för inte. För med growl och tyngd är det var det blir.

Jag fastnade för den här texten till »Into the Past«:

In the past when the old way
of being was no more
survival was threatened
exhausted by gravity
There was a need to live with ease
Present time when our way
of being is no more
survival is threatened
exhausted by gravity
Now there is a need to live with ease
widespread flowering consciousness
If we remain unchanged
we create evolving fate

Shit! Nu har man något att suga på till doomtoner. Det bästa jag hört sedan Neurosis »A Sun that Never Sets«? Ja, kanske.

Inga kommentarer: