VARNING: Flera av inläggen på denna blogg innehåller fler än 140 tecken!

onsdag 5 december 2007

Night Fisher av R. Kikuo Johnson"Night Fisher"
heter ett seriealbum tecknat av R. Kikuo Johnson och utgivet av Fantagraphics Books 2005.

Loren Forester ser ut som Harry Potter, men han saknar helt magiska krafter. Han bor på Hawaii tillsammans med sin pappa som driver en tandläkarpraktik. Den ensamstående pappan får arbeta hårt för att betala deras stora hus, stadsjeepen och Lorens studier på en privatskola. Tiden räcker inte riktigt till, och Loren och hans pappa möts endast som hastigast i hemmet.

Loren säger till sin vän Shane från privatskolan, att en sådan pappa ska inte han bli när han blir stor. Han ska minsann åka hem när arbetstiden är slut och vara med sina barn.
"Lägg av", säger Shane. "Skulle du hellre vara hemma hos farsan, än tillsammans med mig och röka på?"
Det är här vi träffar Loren Forester, i brytningspunkten mellan barndomen och det nalkandes vuxenlivet. Mellan pappan och vännen Shane. Mellan de välbärgade och de fattiga. På många sätt är det ett seriealbum som skildrar klass-skillnader.

Loren och Shane har allt man kan begära. Framför allt föräldrar som älskar dem, som skulle förlåta dem vad de än gjorde. Och kanske det är just därför de båda vågar bege sig ut på tunn is. Pröva på droger, stjäla och göra inbrott. För vad som än händer är de trygga. De är A-barn.

Johnson är en mycket driven och hantverksmässigt skicklig illustratör. Han jobbar grafiskt med tusch och pensel. Välkomponerade bilder som får liv av hans penseldrag.

Något jag som jag tycker är roligt är de små tekniska beskrivningar som Johnson stoppar in i handlingen. Till exempel när den drogpåverkade Loren försöker göra en knut. De tillför verkligen en känsla som är lätt för läsaren att relatera till.

Helt klart en av de bättre serierna jag läst på flera år.

1 kommentar:

Staffan sa...

Det som gör det imponerande är att det är Kikou Johnsons debutalbum. Det är iofs möjligt att han funnits med i antologier och att jag inte har noterat det.