VARNING: Flera av inläggen på denna blogg innehåller fler än 140 tecken!

tisdag 1 februari 2011

Håkan Hellström i sitt livs roll.

I våras såg jag »Kommisarie Späck« – den svenska komedin på polisfilmer. Jag gick tillsammans med min son och två av hans kompisar. Ett genidrag. Att gå på komedier blir aldrig så roligt som när man gör det med barn. Skratt smittar och barn skrattar. Verkligen gapskrattar så att en del av innehållet i den extrastora coca-colan sprutar ur näsan.

Jag vet inte vad filmen fick för mottagande av kritiker, men det var nog inte röda mattan och stående ovationer. Det brukar det inte vara för den här typen av filmer. Inte minst när Fredde Granberg varit inblandad. Efter teveserien »Ronny och Ragge« och videoproduktioner med Markoolio är han ett lovligt byte att stampa, sparka och spotta på.

»Kommisarie Späck« var faktiskt en riktigt bra film. Jag har svårt att tänka mig att filmen sågades. Det märktes att det satsats pengar i projektet. Idel duktiga skådespelare – inte minst Leif Andrée – och kanske framförallt ett tacksamt ämne att jobba med. Svensk polisfilm.

Leif Andrée som spelar Mårten Späck, kommisarie, har i början av filmen en teori om att en rad uppenbara mord i själva verket skulle vara självmord. Dessutom skulle självmorden ha begåtts av samma person. En seriesjälvmördare! När hans kolleger frågar honom hur det är möjligt att någon kan mörda sig själv flera gånger är Mårten mer intresserad av att mumsa på en lunchkorv.


Igår hamnade jag framför teven när jag borstade tänderna strax innan läggdags*. En ny och mycket uppdaterad teveserie med Sherlock Holmes började. Bakom produktionen som utspelar sig i modern tid ligger engelska BBC. Jag satt som klistrad, bortsett från att jag kvickt sprang ut på toaletten och spottade i handfatet. Sherlock Holmes – grymt gestaltad av Håkan Hellström – är en »fullt fungerande sociopat«, även om jag tyckte han verkade mera ha en släng av autism eller liknande. Dr. Watson är en krigsveteran från Afghanistan (eller var det Irak) och tillsammans med Holmes så jagar de en …
(… och det är nu kopplingen till »Kommisarie Späck« blir högst relevant …)

… EN SERIESJÄLVMÖRDARE! Jag höll ju på att sätta julens överblivna knäck i halsen. Men så var det. Jag har faktiskt småfunderat på den där teorin som Späck hade. Hur fan skulle det gå till?! Ja, nu vet jag.

Sherlock Holmes är en serie jag kommer följa slaviskt. Kommisarie Späck har jag alltså redan sett. Båda rekommenderas.

[*EDIT: Fan vad dumt skrivit. Som om någon borstade tänderna efter läggdags … suck. Men jag stressade mig igenom detta inlägg. Snart börjar Milan – Lazio.]

4 kommentarer:

Åke Forsmark sa...

Att båda filmerna handlade om seriesjälvmördare gick mej förbi. Frågan är vilken som inspirerat vilken eller om de har en tredje källa. Eller så låg det bara i tiden.

Nickan sa...

»It came crawling out of cosmos.«

: ) ita sa...

Du har nu visat en
ny sida av dig själv.

Z68 sa...

ja hallå ?